Banners

Vissa media behöver

Some media need

• Media •
Nu kan du klicka direkt på filmerna och titta/lyssna •• Now you can click directly on the movies and watch/listen.
Klicka på filmens symbol till vänster om volymkontrollen = Fullskärm •• Click on the symbol to the left of the volume control = Full-screen.
Hav tålamod medan filmerna laddas ner •• Have patience while the movies are downloading
Lämpar sig endast för snabba bredbandsuppkopplingar •• Only suitable for fast broadband connections

TED Talks - Nicholas Negroponte -1984!
5 minuter (engelska)

Nicholas Negroponte drev redan då flera projekt om utbildning för barn. Här berättar han om en otrolig upptäckt när man jämför traditionellt "utlärande" med att lära sig själv. (Från det första TED Conference, 1984)

Prenumerera på TED Talks

TED Talks - Nicholas Negroponte -1984!
5 minutes

Nicholas Negroponte ran already then several projects about kids' learning. Here, he tells of an amazing discovery when you compare traditional teaching with learning by yourself.

TED Talks - Nicholas Negroponte
18 minuter (engelska)

Nicholas Negroponte driver projektet "En laptop per barn". Det kommer att revolutionera barns lärande. (Från February, 2006 i Monterey, CA)

(57 MB)

TED Talks - Nicholas Negroponte
18 minutes

Nicholas Negroponte is the driving force behind the "One Laptop per Child" project. It will revolutionize learning for kids. (Recorded February, 2006 in Monterey, CA.)

(57 MB)

TED Talks - Ken Robinson
20 minuter (engelska)

Sir Ken Robinson påverkar inom utbildning för att betona vikten av barns kreativitet. Han gör en underhållande (och mycket rörande) framställning där han efterlyser en renovering av skolsystemet. (Från February, 2006 i Monterey, CA)

(62 MB)

TED Talks - Ken Robinson
20 minutes

Sir Ken Robinson is an influential advocate for the importance of creativity in education. He makes an entertaining (and profoundly moving) case for overhauling our education system. (Recorded February, 2006 in Monterey, CA.)

(62 MB)

Skolans Dolda Mål
27 minuter

En intervju med special-pedagogen Wern Palmius. Wern tar upp fenomenet skolan ur ett svenskt perspektiv, som ger en bild av vår svenska variant av centralstyrning av tänkandet.

(50 MB)

The Hidden Agenda of School
27 minutes (Swedish)

An interview with the special-pedagogue Wern Palmius. Wern brings up the phenomenon of School from a Swedish perspective. It portrays the Swedish version of centrally controlled thinking.

(50 MB)

© Lennart Mogren.
Finns här med uttrycklig tillåtelse av upphovsrättshavaren. Vid all annan användning, kontakta upphovsrättshavaren.

Hur Skolans Dolda Mål kom till
34 minuter (svensk text)

En intervju med numera avskedade och pensionerade New-York-läraren John Taylor Gatto, som målar upp en bakgrund som förklarar internationella sammanhang bakom skolans tillkomst - en bild som skrämmer och ger svindel.

(60 MB)

How the Hidden Agenda of School came about
34 minutes (Swedish subtitles)

An interview with the fired and now retired New York teacher John Taylor Gatto. He portrays the picture that explains the international connections behind the formation of the school system - a very frightening picture.

(60 MB)

© Lennart Mogren.

John Taylor Gatto - kort utlåtande
1,5 minuter